Індивідуальне консультування, психокорекція, профорієнтація

вівторок, 16 грудня 2025 р.

8 клас 17.12.25 Урок №15

Тема: Здорове харчування. Принципи, вибір харчових продуктів. Харчові добавки.      Домашнє завдання: Читати §8 (ст.82-88), виконати інтерактивну вправу 8.1., підготувати інформаційне повідомлення «Традиції харчування нашої сімʼї».

 Людина народжується здоровою, всі хвороби приходять з їжею.

Гіпократ 

  У збереженні здоров'я не останнє місце займає харчування. Для чого ми їмо? Їжа забезпечує людину енергією,їжа дає можливість рости, їжа впливає на зовнішність, їжа впливає на розумовий розвиток, приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з основами безпечного харчування й, перш за все, навчитись оцінювати якість їжі. Виробляючи у собі вміння самостійно приймати рішення, ви зможете правильно вибирати продукти, вживати лише корисну їжу. Чи правильно ви харчуєтесь? Щоб людина була здоровою, вона повинна раціонально харчуватися. В організм з їжею повинні надходити всі необхідні поживні речовини: білки, жири , вуглеводи , вітаміни   Окрім цього людині для нормально життя потрібні мінеральні речовини та вітаміни.

     Вибір харчових продуктів як основа безпеки харчування                                                              Основна складова оздоровчих системце безпечне харчування. Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з основами безпечного харчування й, перш за все, навчитись оцінювати якість їжі. Якість їжі можна визначити візуально, тобто слід уважно її роздивитися. Зовнішній вигляд їжі свідчить про те, як довго вона зберігалася або як її було приготовлено. Можна визначити якість їжі і за її запахом. Більшість зіпсованих продуктів мають неприємний запах. Якщо людина вже почала вживати їжу, то про її якість повідомляють смакові рецептори. Треба уважно читати те, що написано на упаковці продуктів, особливу увагу звертаючи на дату їхнього виготовлення й термін зберігання. У жодному разі не можна вживати продукти, термін придатності яких уже минув. Заходячи до місць громадського харчування, потрібно завжди звертати увагу на те, наскільки там чисто й чи все відповідає санітарним вимогам. Не можна купувати їжу на запиленій вулиці, де в продавця немає можливості помити руки.

Щоб правильно обрати продукт, необхідно знати важливі правила:

  • вибір продукту із правильним терміном придатності (зазначений на етикетках, упаковках);
  • інформація на упаковці (на упаковках інформація подається у вигляді спеціальних позначок – вимоги стандарту, продукт без ГМО, маса «нетто» та ін..);
  • звернути увагу на небезпечні речовини в продуктах харчування – харчові добавки та консерванти. (Найбільш небезпечними харчовими добавками є Е121, Е123, Е124, Е127, Е128, Е240 – можуть викликати онкологічні захворювання); Е310, Е311, Е312 – можуть викликати висипання на шкірі; Е626, Е627, Е628 – можуть викликати шлункові розлади).

Як потрібно харчуватися

Співвідношення між білками, жирами та вуглеводами має становити 1:1:4. У разі підвищення фізичних навантажень, це співвідношення становить 1:1:6. окрім цього, людині для нормального життя потрібні мінеральні речовини та вітаміни.

Дієтичне харчування - це лікувальне та профілактичне харчування, що поєднує в собі комплекс збалансованих вітамінів, мінералів, білків, жирів і вуглеводів. Якщо ви зберетеся дотримуватися принципів дієтичного харчування, то вам слід заздалегідь знати, що це процес тривалий і дуже трудомісткий. Головне - домогтися у своєму раціоні повної гармонії і збалансованості. Будьте готові, що вживання певних продуктів харчування доведеться повністю виключити зі свого раціону, інших - істотно обмежити. Головне при коригуванні раціону не виключити життєво необхідні продукти, відсутність яких може привести вас не до хорошого результату, а прямо до лікаря. Формуючи раціон дієтичного харчування, слід враховувати, що всі продукти різні за своїм хімічним складом, а отже, і за характером впливу на наш організм. Всі продукти харчування характеризуються харчовою та біологічною цінністю. Харчова цінність включає калорійність продукту, вміст у ньому харчових речовин і ступінь їх засвоєння організмом і органолептичні властивості. Ці показники значно вищі у продуктів, хімічний склад яких більшою мірою відповідає принципам правильного збалансованого харчування, продуктів - джерел незамінних харчових речовин. Біологічна цінність відображає якість білків в продукті, їх амінокислотний склад, перетравність і здатність до засвоєнню організмом.

На жаль, далеко не кожен з нас замислюється про те, яким саме продуктам в нашому щоденному раціоні слід віддавати перевагу. Адже саме через неправильне і незбалансоване харчування найчастіше виникають серйозні проблеми: надмірна вага, захворювання шлунково-кишкового тракту, а також інші неприємності. Маючи такі сумні наслідки, ми часто намагаємося в найкоротші терміни виправити становище шляхом дуже жорстких дієт. І даремно, адже, за короткий термін наш організм не встигає перебудуватися і навряд чи досягнемо результату в малий проміжок часу! Адже до дієти слід ставитися як до явища комплексного і тривалого, адже не даремно саме слово «дієта» в перекладі з грецького означає «спосіб життя». Тому щоб привести тіло і душу в гармонію, при цьому не виснажуючи себе жорсткими дієтами, раціональніше просто дотримуватися принципів здорового дієтичного харчування. Надмірна маса тіла призводить до ожиріння, а надмірні дієти до анорексії. Традиційні системи харчування кожного народу потребують коригування тому, що з часом все змінюється і організм дитини чи дорослої людини може не витримати навантаження від традиційної, наприклад, української кухні. На жаль, далеко не кожен з нас замислюється про те, яким саме продуктам в нашому щоденному раціоні слід віддавати перевагу. А адже саме з-за неправильного і незбалансованого харчування найчастіше виникають серйозні проблеми: надмірна вага, захворювання шлунково-кишкового тракту, а також інші неприємності. Бачачи такі сумні наслідки, ми часто намагаємося в найкоротші терміни виправити становище шляхом дуже жорстких дієт. І даремно, адже за короткий термін наш організм просто не встигає перебудуватися і досягти хорошого результату в рекордно низькі терміни! А адже до дієти слід ставитися як до явища комплексного і тривалому, адже не даремно саме слово «дієта» в перекладі з грецького означає «спосіб життя». Тому щоб привести тіло і душу в гармонію, при цьому, не виснажуючи себе жорсткими дієтами, раціональніше просто дотримуватися принципів здорового дієтичного харчування.

Найшкідливіші продукти:

  • Вироби з тіста – торти, печиво тощо.
  • Продукція фаст- фудів, локшина швидкого приготування.
  • Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси».
  • Чіпси - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру в оболонці фарбників і замінників смаку.
  • Солодкі газовані напої.
  • Шоколадні батончики.
  • Сосиски і ковбаси.
  • Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму.
  • Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників.
  • Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів.

Корисні продукти харчування:

·      Помідори зайняли перше місце у списку корисних для людини продуктів харчування, складеного британськими фахівцями. Перше місце помідорам забезпечив високий вміст особливо активних антиоксидантів - лікопенів, а також вітаміну С. Проведені в останні роки дослідження показали, що помідори підтримують у здоровому стані серцево-судинну систему, а також здатні попереджати розвиток раку.

·      На другій позиції в списку - вівсяна каша. Вона містить велику кількість вітаміну Е, а також протеїну і клітковини, які надзвичайно необхідні для нормальної роботи організму.

·      Першу трійку замикають ківі. Ці фрукти містять вітаміни А, С і Е. В їх насінні знаходяться також жирні кислоти омега-3.

·      На четвертому місці - чорний виноград. Його антиоксиданти флавоноїди мають здатність не допускати утворення раку і сприяють підтримці здорового серця.

·      На п'ятій позиції - апельсини. Вони містять велику кількість вітаміну С, а також пектини. Останні знижують в організмі рівень шкідливого холестерину.

·      Потім іде броколі, оскільки має високу концентрацію антиоксидантів.

·      Авокадо містять жирні кислоти, що стабілізують у крові рівень цукру.

·      Часник містить стабілізуючий кров'яний тиск аліцин.

·      Оливкове масло, тому що багате антиоксидантами.

·      Яблука містять багато флавоноїдів - важливих антиоксидантів, які захищають організм від вільних радикалів і, до того ж, борються із запальними процесами.

Правила раціонального харчування:

  • збалансованість,
  • помірність,
  • різноманітність,
  • режим харчування.

10 найбільш поширених помилок у харчуванні

1.         Переїдання.

2.         Ненатуральна їжа, харчові добавки.

3.         Велика кількість смаженої, жирної і копченої їжі.

4.         Неправильний вибір продуктів.

5.         Нерегулярне харчування.

6.         Хаотичне поїдання їжі «на ходу».

7.         Їжа та напої, що містять прихований цукор та сіль.

8.         Порушення правил приготування, зберігання та вживання їжі.

9.         Мало овочів та фруктів, але багато борошняних виробів, тістечок, печива тощо.

10.       Недостатня кількість води.

Висновок: отже, дітям корисно їсти різноманітні свіжі продукти: молоко, рибу, м'ясо. Не можна вживати якийсь один продукт, тоді ваш організм не отримає потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів то фруктів, тому що там багато вітамінів. Не можна їсти солодощі надмірно, бо це шкодить зубам і шлунку. Переїдання призводить до поганого травлення, перевантаження організму, хвороб. Потрібно вставати з-за столу з невеликим відчуттям голоду.

Харчові добавки — це хімічні речовини, що додаються до харчових продуктів для поліпшення їхнього смаку, підвищення поживної цінності або запобігання псуванню продукту під час зберігання. Для чого ж потрібні всі ці добавки – консерванти, приправи, барвники, розпушувачі, наповнювачі, ущільнювачі

 Є харчові добавки, які включають у себе жири, вуглеводи, білки й клітковину, а також майже всі мікроелементи та вітаміни. Вони покращують якісний склад їжі.

 Добавки, що зберігають свіжість, додають до олій і до пакувальних матеріалів, щоб запобігти згіркненню олії.

 Добавки-консерванти призначені для того, щоб довгий час зберігати продукти придатними до вживання. Вони містять речовини, які вбивають мікробів або не дають їм розмножуватися. З найдавніших часів люди використовували із цією метою сіль, цукор, кислоти й дим, у якому продукти коптили. Як консерванти для фруктів та овочів використовують бензоат Натрію й бензоат Калію. Багато продуктів консервують за допомогою оцтової кислоти (оцту).

 Прянощі допомагають змінити смак їжі. Є природні прянощі, але більшість із тих, якими користуються сьогодні,— це суміші, що складаються із синтетичних речовин.

 Барвники надають продуктам, які пройшли термічну обробку, більш привабливого вигляду. Барвники поділяються на дві основні групи: природні й синтетичні. Краще, звичайно, використовувати природні барвники.

 Наповнювачі, такі як крохмаль є добавками, які збільшують об'єм основної частини їжі, не впливаючи істотно на її поживну цінність.

 Розпу́шуючий агент — речовина, що використовується для надання будь-якому харчовому продукту пухкості і пишності. В основному, використовується при приготуванні певних видів тіста для отримання виробів із пористою структурою та збільшення об'єму тіста.

 Ущільнювачі (рослинних тканин), або отверджувачі - це речовини, що поліпшують структуру та зовнішній вигляд харчових продуктів (овочів, фруктів) у процесі переробки внаслідок ущільнення їхніх тканин. Завдяки цьому тканини стають стійкішими до температурного чинника при консервуванні, а також здатними зберігати наявні вітаміни, мінеральні солі та інші корисні харчові інгредієнти. Відомо, що овочі і фрукти містять навколо своїх волокон пектинові речовини, які утворюють відповідні укріплюючі захисні гелі, але цього недостатньо для їхнього стабільного якісного стану при зберіганні. З цією метою додатково застосовують отверджувачі (ущільнювачі), які, взаємодіючи з молекулами пектинів, утворюють відповідні солі - пектати з кращою захисною функцією. В якості отверджувачів застосовують солі як мінеральних кислот, так і органічних ацетатноїлактатноїмалатноїтартратноїцитратної кислот тощо
     Усілякі консерванти, барвники, смакові добавки — це зовсім не те, що потрібно для зростання і розвитку підлітка. Їжа може бути дуже жирною, занадто гострою або дуже солоною для вас. Це також слід враховувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар