Індивідуальне консультування, психокорекція, профорієнтація

пʼятниця, 20 травня 2022 р.

Мульттерапія від С.Ройз

 Мульттерапія від С.Ройз

54 мультфільма і 12 серіалів з описами Чи любите ви мультфільми, як їх любить дитячий психолог? Я давно обіцяла написати список мультфільмів для «мульт-терапії». Студентам-психологам я даю обов'язкове домашнє завдання - дивитися мультфільми. І для того, щоб розуміти, чим живуть діти, і для полегшення діагностики та терапії. Знаючи улюблений мультфільм дитини, улюбленого героя дитини - ти розумієш, в якому процесі він зараз живе. І як ти можеш його супроводжувати, якщо це потрібно, пропонуючи подивитися або пограти в «мультфільм».

Всі ці мультфільми - не тільки для дітей. І для тих, хто чомусь себе вважає дорослим.

Загальна техніка безпеки:

- Мультфільм - разом з батьками, а не замість батьків.

- Нові мультфільми важливо дивитися тільки разом з дорослими (а краще - самим дорослим хоча б знайомитися з темою).

- До 2 років - немає корисних мультфільмів. Є більш-менш безпечні і ті, які допомагають трохи відпочити батькам.

- Ми не зможемо забрати у дитини планшет - і, напевно, це не потрібно. Важливо, щоб весь світ в планшет не перемістився.

- Однозначно немає поганих і хороших мультфільмів - є ті, які не відповідають віку і ті, які дитина дивиться сам.

- Кожен мультфільм може бути для конкретної дитини (або дорослого) як цілющим, так і травматичним. (Тому важливо бути поруч і спостерігати за реакціями дитини).

(Порядок мультфільмів неважливий. Буду доповнювати. Опис, звичайно, суб'єктивний. Намагалася писати про «додаткові» сенси. Всі мультфільми сімейні 5+)

Кожен мультфільм можна використовувати для того, щоб потім поговорити на складну тему. Або не говорити. А просто посидіти, обнявшись

Для малюків (до 5 років):

1. Малюк Білл (маленький Білл) - серіал, головний герой 5-річний малюк Білл - в якого у кожній серії діти можуть вчитися - обходитися з різними складними темами, спілкуватися, миритися, співчувати. У мультфільмі чудово показана підтримка в родині, відносини зі старшими братом і сестрою і поява молодшого.

2. Тигреня Даніель і його сусіди - один з моїх улюблених серіалів, Головний Герой - Тигреня, що живе в чарівному світі з друзями - кошеням, совою, принцами і дівчинкою. Це абсолютно терапевтичний серіал - створений за підтримки психологів - серії про те, що можна робити з агресією, тривогою та ін.

3. Лікар Плюшева - чарівна казкотерапія - (не тільки для дівчаток). Дуже обережно в кожній серії обходяться з тим, що може турбувати дітей різного віку. У кожній серії красивий саундтрек - пісні теж можна використовувати в житті з дітками.

4. Малішарики - разом з героями можна вчитися. Хороший, продуманий серіал.

5. Ведмедик Нукі і його друзі - дуже добрий розвиваючий мультик. Плюшеві м'які герої, і сам серіал добрий і м'який.

6. Непоседа Зу - терапевтичний фаворит. Дуже люблю цей серіал - в місті Зебр разом зі своєю сім'єю - батьками, бабусею і дідусем, і прабабусею живе зубреня Зу. Кожна серія - добра історія. З прикладом гармонійної підтримки дорослих, з проживанням якогось важливого досвіду.

7. Олівія (4+ і для старших) серіал про свинку Олівію і її друзів (ми зі старшим сином зачитувалися книжками про цю героїню). Свинці 9 років, у неї є молодший брат (з яким вона змагається). Однокласники. У серіалі гарне почуття гумору. Багато кумедних пізнаваних ситуацій.

8. Фіксики - навчальний мультсеріал. У ньому все добре. Але - важливо чергувати його з власним пошуком відповідей. Важливо дати можливість дитині встигнути - сформулювати і поставити свої питання, а не привчати до готової подачі інформації. Вже підростає малюкове покоління, перестимульоване Фіксиками. І не проходить фазу «чому?».

9. Поїзд динозаврів - для маленьких палеонтологів.

10. Октонавти - подорож разом з командою підводних дослідників.

11. Ну і звичайно, Корисні підказки - мульт енциклопедія нашого каналу Плюсплюс (3+ ...)

12. Катя і Мім Мім - про дівчинку і її дружбу з іграшковим зайцем, і про уяву, яка її переносить в чарівну країну. Де в кожній серії вирішується якась важлива задача

Повнометражні мультфільми:

1. Балерина - приголомшливий цілісний сильний мультфільм. Про віру в мрію і віру в себе. Про довіру. Силу. Про важливе питання - «чому ти танцюєш?» - яке може ставити до будь-якої дії. І про те, що професіоналізм без пристрасті, без почуттів - «неживе» ремесло.

2. Панда кунг фу (1-3серіі) (+ секрети майстрів - серіал) - про мудрість бути собою. І про те, що секретних інгредієнтів не існує. Тільки ми, наш потенціал і наша цілеспрямованість робить з нас «воїнів дракона». І це обов'язковий мультфільм для вчителів і батьків - про марність прагнення робити з дітей тих, ким вони не можуть бути, а шукати саме «ЇХ» риси і якості. Багато мудрого і сильного в мультфільмі.

3.. Моана - якщо життя (людину, Любов, ідею) позбавити серця - вона стане чудовиськом. Про лідерство. Сміливість. Вірність. Мудрий дуже мультфільм. Є сцени, де важливо дітей «прикривати» - брати на руки, обіймати. Важливий для всіх, хто приймає рішення «бути собою». Хто я? Де моє серце?

4. Монстри на канікулах - про те, що «монстри - теж люди» про те, як може відрізнятися батьківська Любов зі страху від любові з турботи. Про прийняття себе Собою. І про дозвіл іншому бути інакшим. І про «Дзинь». В першій і другій частині багато хороших жартів. Третя - спірна.

5. Як приручити дракона - всі три частини - там так багато шарів! Про те, що сила не завжди в м'язах. Про те, як часто дітям не вистачає нашої віри в них. І те, що ми вважаємо «гордістю і силою» - часто створює проблеми. Про те, як важливо прийняти право дитини бути іншим. Про те, що перемагає не зброя. Про те, що якщо нас щось лякає - потрібно дізнатися це по-краще. Ну і багато-багато всього дуже важливого. В останній частині - зворушливо про дорослішання і відпускання.

6. Мулан (2 частини) - про те, що Жінка може бути різною. І це чудово, коли дівчинка може бути і сильною, і відважною, і ніжною. Про підтримку роду. Ну і ще багато краси.

7. Головоломка - (думками навиворіт) - о! Хороший мульт провідник у Світ емоцій. І мозковедення. Після нього здорово говорити з дітьми про емоції і почуття. І про те, що є нашою опорою - всередині і зовні.

8. Парк Джун (Дивосвіт) - цей мультфільм можна поділити на дві частини - для дорослих (там багато мудрості - про мрії і силі фантазії, про тривогу і страх, про парентифікації (коли дитина стає «батьком для свого батька»), про страх , що з близьким може статися щось непоправне, про те, що ми відповідальні за те, що створюємо, і ми можемо виправити дуже багато). І для діток - де багато екшену, гонки, бійки та ін.

9. Ліло і Стіч - «сім'я - це там, де ніхто не кине і не зрадить». І там, де тебе приймуть з усім твоїм «інопланетянством» і «поганостями». Пригоди. Міжгалактична відданість і тепло.

10-11. +10. Таємниця КоКо, Книга Життя - мультфільми дуже акуратно проводять через тему смерті. У них красиво - про зв'язок усіх в роду. Про призначення. Дружбу. Силу. Дуже красиві і мудрі. Пісні з «таємниці КоКо» - співаємо в сім'ї.

12. Історія іграшок (1,2,3,4) (в 3 є кілька страшних для малюків кадрів зі старими іграшками, у них неприємно кріпиться щелепа - перед мультфільмом можна розповісти про те, що раніше у іграшок були механізми, які не схожі на теперішні) - про підтримку, вірності, дорослішання, дружбу. Позачасовий. В останній серії - дуже гарний натяк на те, що буде (або може бути) з нами, коли наші діти подорослішають.

13. Курча Ципа - цей мультфільм можна дивитися навіть заради однієї фрази тата головного героя - «шкода, що ти вирішив, що мою любов потрібно заслуговувати».

14. Суперсімейка - про те, як освоїти свою суперсилу. Про підтримку. Після цього мультфільму добре говорити про «суперсили» - які доступні не тільки супергероям. (А ще можна поговорити про те, в яке чудовисько може перетворитися наша образа і відчуття малості).

15. Рататуй - готувати може кожен! Головне - бути собою. І бути вірним собі - навіть якщо здається, що ти щур. Смачна краса.

16. Роботи - схожа тема - «неважливо з чого ти зроблений - ти можеш сяяти!» Класний мультфільм про віру в мрії, і як, якщо не здаєш, сам стаєш тим, про кого мріяв.

17. Воллі - добре, мудре, сильне, красиве, веселе, «людяне» Мульткіно про роботів. І про людей мені здається, цей мультфільм для дорослих.

18. Вартові легенд (Вартові снів) - один з улюблених багаторівневих мультфільмів. Про віру в чудеса. Про те диво, яке ми зберігаємо в своїх дитячих спогадах, про те, що сміх може перемогти страх. І про те, що ми хранителі для своїх дітей і для своєї внутрішньої дитини.

19. Легенди нічної варти - Історія сов. Красивий мультфільм про благородство. Силу і красу свого польоту (є кілька страшнуватих для малюків сцен).

20. Вгору (Вперед і вгору) - мультфільм про кохання. Різного віку і часів. Гарний, добрий і плакательний. Думаю, він більше 7+ і для дорослих.

21. Гидкий Я - красиво і весело про те, як тільки заради того, щоб батьки пишалися, можна стати суперлиходієм. І як Любов, турбота і близькість допомагає розкрити свою шкаралупу. І проявити свою незлодійськую справжність. У мультфільмі багато всього для будь-якого віку.

22. Рапунцель - красива «легендарна» історія про любов, пошук себе, і «своїх». Про свою силу і чарівність. Про двох сторонах материнства. (Так, можна дивитися на злу чаклунку, як на частину «материнства»), про мрії і здобуття.

23. Король лев (3 частини) - дуже багато сили в цьому мультфільмі. Про коло життя. Лідерство. Друзів. Підлості і вірності. Про зв'язок поколінь. Про вміння розслаблятися. Акуна Матата При перегляді з малюками - будьте уважні при сцені, де гине Муфаса.

24. Принц Єгипту - красива Старозавітна історія. Про лідерство і вірності. Про Вихід з Єгипту (вихід із «Єгиптів» - внутрішніх і зовнішніх).

25. Спіріт - про свободу, силу і вірність. І якщо ти вірний собі - навіть вороги схиляться в повазі. Історія про Нескореного Мустанга і його Друга.

26. Лісова братва - про довіру, сім'ї та відповідальність за неї.

27. Бос молокосос – дуже добре про ревнощі старшої дитини до молодшої, про любов і про те, що разом ми сильніші.

28. Братик ведмежа - один з найкрасивіших і мудрих мультфільм. Про індіанця, який став ведмедем. І про те, як Любов зцілила його і не тільки його. Дуже багато там «по-індейськи» важливого.

29. Принцеса і жаба - історія про те, що іноді поцілувавши жабу, сам можеш стати жабою. Мультфільм про цілісність, красу мрії, про магію і любов.

30. Співай - багато чудової музики. Почуття гумору. Про силу Голосу, дружбу і вірність. І про те, що якщо ми знайшли Свій голос - він буде почутий.

31. Хоробра серцем - і знову про те, що ми можемо бути різними. Про те, що ми завжди шукаємо баланс між хочу і повинна. І про те сьогодення, що разчакловує і зближує. Дуже добре для сімей з підлітками - особливо, коли мами своїм «занудством» і правилами починають підбішувати.

32. Холодне серце (і особливо короткометражка - Олаф і Різдво). Про те, що в кожній силі і емоції - важлива її «оптимальна кількість». І, ховаючись від інших (насправді, від себе), ми тільки завдаємо біль. Мультфільм про відданість і любов, яка сама по собі диво. Олаф і Різдво - про традиції, про те, що створює «наш світ».

33. Аватар - легенда про Аанга - серіал. Є серії, які з дітьми потрібно дивитися обережно, є ті, які викликають захват.

34. Тачки - за кожним героєм там своя історія і терапія :-)І можна дивитися просто, як дуже хороший мультфільм, просто радіючи і надихаючись.

35-36. Корпорація монстрів, Університет монстрів - чудово для трансформації страху монстрів, про те, що іноді те, чого боїмося ми - може боятися нас, і про те, що сміх - більша сила. І дружба - страшна сила. Добре, аж страшно.

37 - 38. У пошуках Немо, В пошуках Дорі - про нашу тривогу, про дозвіл дітям пробувати свої сили, про смуток, який викликають втрати, про дружбу, про те, скільки ми здатні робити заради близьких.

39. Секретна служба Санта-Клауса - Різдвяний мультфільм (але для будь-яких сезонів). Про щирість. Турботу. Про те, що всі завжди важливі і всі завжди потрібні. Про суперництво і егоїзм. І про справжню доброту.

40. Полярний Експрес. Новорічний мультфільм. Про віру в диво.

41. Фердинанд - про право бути Биком і не любити кориди, а любити квіти. Про дружбу і турботу.

42. Феї - серія повнометражних мультфільмів - про прийняття своєї майстерності, про дружбу, про близькість, про впевненість і жертовність. Про красиву магію почуттів.

43. Роби ноги - в зграї Пінгвінів, де всі співають і шукають свою Пісню Серця - народжується «особливий» пінгвін. Без голосу. Але він «танцює серцем». І його танець став порятунком для всієї зграї. Зворушливий і мудрий мультфільм. Дивовиний саундтрек.

44. Лелеки.

45. Дорога на Ельдорадо.

46. Мураха Антс.

47. Льодовиковий період.

48. Алладін.

49. Геркулес.

50. Секрети домашніх тварин.

51. Ріо.

52. Зверополіс - дуже люблю цей мультфільм, його потрібно переглядати перед виборами всім дорослим але для діток - будьте уважні, є страшні для них сцени.

53. Пісня моря - тільки подивилися цей мультфільм. Акварельно-тонкий.

54. Балто - класика - заснований на реальних подіях. Про вірність, відданість Собаки-Вовка

Я б дуже хотіла написати про мультфільми Міядзакі і Тіма Бартона. Але вони не всім підходять.

Добрих перегядів і «лікувань»...


Немає коментарів:

Дописати коментар