Індивідуальне консультування, психокорекція, профорієнтація

неділя, 24 листопада 2024 р.

8 клас 25.11.24 Урок № 12

 Тема: Безпека харчування в умовах ситуацій воєнного стану.                               Пр.р. №6 «Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях в умовах обмеженого безпечного простору (війна, терористичний акт)».

Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника щодо вивченого 2 розділу «Фізична складова здоров’я» 7-10, с.31-53), підготуватися до тематичного тестування.

Епіграфи до уроку

 Давня китайська приказка каже: «Свою хворобу шукай на дні тарілки!». Ця народна мудрість тисячі років визначала основні напрямки оздоровлення організму людини в східних країнах. Ще Авіценна (перський лікар, філософ, енциклопедист) казав: «Якщо людина захворіла, перше, що вона повинна зробити, — відмовитися від їжі. Друге — очищувальні процедури для кишківника. Третє — змінити характер харчування та промити «каналізаційні системи організму» (лімфатичну, сечовидільну та шлунково-кишковий тракт). І тільки тоді, коли це все допоможе, людина може звернутися до лікаря».         

Перша допомога в разі харчового отруєння та кишкових інфекцій

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!

 Будь-яке отруєння чи кишкова інфекція, навіть звичайними несвіжими продуктами, вимагає серйозного ставлення і швидкого надання першої допомоги — шлунок і кишківник треба очищати від токсинів, інакше вони; потраплять у кров, і тоді інтоксикація буде загальною, а впоратися з отруєнням буде набагато складніше.

 Потрібно промити шлунок кілька разів. Найкраще це робити водою кімнатної температури. Потрібно її випити не менше 2-3 л одразу.

Можна також зробити клізму. Зазвичай дають активоване вугілля. Приймають його по таблетці на кожні 10 кілограм маси тіла, або навіть більше, і прийом повторюють через 2-3 години.

 Потрібно обов’язково багато пити, але не все підряд: допомагає слабкий чай із лимоном, мінеральна вода без газу, їжу ж не слід приймати, поки токсини не будуть виведені з організму повністю: слизова шлунка, як і робота кишківника — тонкого і товстого повинна відновитися.

Поради щодо профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану

Наразі в Україні ‒ діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України. Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчові отруєння та харчові токсикоінфекції:

  • залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
  • дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
  • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
  • при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне харчування на місці;
  • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти та не допустити їх наступне зберігання та використання;
  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
  • продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
  • зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів – за можливості;
  • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

У зв’язку із воєнним станом населення нашої країни намагається створювати запаси харчових продуктів забуваючи про ризик виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь, спричинених вживанням неякісної та з вичерпаним терміном зберігання харчової продукції.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь попереджаємо:
НЕ вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, парк, тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
НЕ готувати багатокомпонентні страви, якщо для цього відсутні умови. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання готових страв без холодильника не повинно перевищувати 2 годин.
НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які зберігаються охолодженими).
НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом.
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

Немає коментарів:

Дописати коментар