Тема: Безпека харчування в умовах ситуацій воєнного стану. Пр.р. №6 «Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях в умовах обмеженого безпечного простору (війна, терористичний акт)».
Домашнє завдання: Опрацювати матеріал підручника щодо вивченого 2 розділу «Фізична складова здоров’я» (§7-10, с.31-53), підготуватися до тематичного тестування.
Епіграфи
до уроку
Давня
китайська приказка каже: «Свою хворобу шукай
на дні тарілки!». Ця народна мудрість тисячі років визначала основні
напрямки оздоровлення організму людини в східних країнах. Ще Авіценна (перський
лікар, філософ, енциклопедист) казав: «Якщо людина захворіла, перше, що вона
повинна зробити, — відмовитися від їжі. Друге — очищувальні процедури для
кишківника. Третє — змінити характер харчування та промити «каналізаційні
системи організму» (лімфатичну, сечовидільну та шлунково-кишковий тракт). І
тільки тоді, коли це все допоможе, людина може звернутися до лікаря».
Перша допомога в разі харчового отруєння та кишкових
інфекцій
У
випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново
звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне!
Будь-яке
отруєння чи кишкова інфекція, навіть звичайними несвіжими продуктами, вимагає
серйозного ставлення і швидкого надання першої допомоги — шлунок і кишківник
треба очищати від токсинів, інакше вони; потраплять у кров, і тоді інтоксикація
буде загальною, а впоратися з отруєнням буде набагато складніше.
Потрібно промити
шлунок кілька разів. Найкраще це робити водою кімнатної температури. Потрібно
її випити не менше 2-3 л одразу.
Можна також зробити клізму. Зазвичай дають активоване
вугілля. Приймають його по таблетці на кожні 10 кілограм маси тіла, або навіть
більше, і прийом повторюють через 2-3 години.
Потрібно обов’язково
багато пити, але не все підряд: допомагає слабкий чай із лимоном, мінеральна
вода без газу, їжу ж не слід приймати, поки токсини не будуть виведені з
організму повністю: слизова шлунка, як і робота кишківника — тонкого і товстого
повинна відновитися.
Поради щодо
профілактики харчових отруєнь під час воєнного стану
Наразі в Україні ‒ діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі,
волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів
харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу
війська України. Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчові
отруєння та харчові токсикоінфекції:
- залучати до роботи із збору,
розвантаження, транспортування харчових продуктів) осіб, які обізнані щодо
поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності
підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак
гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
- дотримуватися обов’язкової
гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
- сировину та готові харчові
продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
- при розфасуванні продукції
перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе
правильно розділити продукти й продумати ефективне та раціональне
харчування на місці;
- оцінювати цілісність і
герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При
огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних
консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають
дефекти та не допустити їх наступне зберігання та використання;
- сирі харчові продукти (риба,
м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або
тушкування);
- продукти, які швидко
псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
- зберігати харчові продукти з
дотриманням температурних режимів – за можливості;
- дотримуватися гігієнічних
вимог та технології приготування їжі.
У зв’язку із воєнним станом населення нашої
країни намагається створювати запаси харчових продуктів забуваючи про ризик
виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь, спричинених вживанням
неякісної та з вичерпаним терміном зберігання харчової продукції.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь попереджаємо:
НЕ вживати продукти і напої при найменшій
підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання.
Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у
встановлений термін.
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук
у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі
споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та
безпеку продукції.
НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При
харчуванні у непристосованих умовах (ліс, парк, тощо) виключати контакт
продуктів з ґрунтом та піском.
НЕ готувати багатокомпонентні страви, якщо для цього відсутні
умови. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного
споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання
готових страв без холодильника не повинно перевищувати 2 годин.
НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні,
молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які зберігаються
охолодженими).
НЕ готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої
термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При
споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а
при споживанні дітьми – обдати окропом.
НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду
воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела,
поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки
з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При
неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо)
для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та
приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води. Перед приготуванням
їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом. Обов’язково мити руки після
відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей
з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим
необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та
продукти.
Немає коментарів:
Дописати коментар