Індивідуальне консультування, психокорекція, профорієнтація

неділя, 10 листопада 2024 р.

8 клас 11.11.24 Урок № 10

 Тема: Традиційні і сучасні системи харчування.

Домашнє завдання: Читати §9 (с.40-46). Розглянути ситуаційні завдання на ст.46 та записати що ви порадите підліткам в них.

Лікар Гіппократ говорив: «Якщо батько хвороби не завжди відомий, то мати її завжди — їжа». Що мав на увазі видатний лікар?

Традиційні і сучасні системи харчування                                                                                     Існує багато різних систем харчування. Системи харчування — це системи теоретичних знань і практичних методів, які містять певні правила вибору та вживання їжі людиною. Ці правила враховують такі чинники, як хімічний склад, фізичні властивості, кулінарна обробка продуктів, час та інтервали прийому їжі тощо. Системи харчування різних культур можуть мати незначні або істотні відмінності і включати або виключати конкретні продукти харчування. У світі є і народи-вегетаріанці, і переконані м’ясоїди, є такі, що надають перевагу сирій їжі, а інші народи її завжди спеціально оброблюють.  Системи харчування й кулінарне мистецтво мають довгу історію.У кожного народу є улюблені страви, особливі традиції в накриванні столу, приготуванні їжі.. Ці звички складалися тисячоліттями, у них багато доцільного, такого, що відповідає національним звичаям, смакам, способу життя, клімату. Такі звички треба враховувати і не сперечатися з ними. Смак не дається нам від народження, він формується протягом життя й відповідає тій культурі, у якій формується особистість людини.                                                                Розрізняють традиційні та сучасні системи харчування. Традиційні системи, на відміну від сучасних, існують уже давно, вони формувалися протягом тисячоліть.                                                Сучасні системи харчування будуються на теоріях харчування. Існує безліч теорій харчування.      Є наукові теорії харчування і альтернативні види харчування. До наукових теорій належать, наприклад, теорія збалансованого харчування і теорія адекватного харчування.                                   До альтернативних видів харчування відносять вегетаріанство, м’ясоїдіння, сироїдіння і ще безліч найрізноманітніших поглядів на харчування.Обираючи систему харчування, треба розуміти, що організм кожної людини є унікальним. Харчування, яке є оздоровчим для однієї людини, може нашкодити іншій. Усе дуже індивідуально. Уже сьогодні багато людей індивідуалізують споживання їжі відповідно до своїх особливостей. Але скласти таку індивідуальну програму харчування може тільки фахівець-дієтолог.                                                                                              Системи оздоровчого харчування будуються на кількох загальних принципах:

по-перше, енергетична цінність раціону харчування повинна відповідати енергетичним витратам організму;

• по-друге, хімічний склад їжі має відповідати фізіологічним потребам організму в поживних речовинах, необхідно вживати різноманітні харчові продукти. До складу повноцінного раціону повинні входити поживні речовини п’яти класів: вуглеводи, жири, білки, вітаміни, неорганічні речовини й мікроелементи;

• по-третє, необхідно дотримуватися оптимального режиму харчування.


Немає коментарів:

Дописати коментар