Індивідуальне консультування, психокорекція, профорієнтація

неділя, 17 листопада 2024 р.

8 клас 18.11.24 Урок № 11

 Тема: Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. Перша допомога при харчових отруєннях та кишкових інфекціях. Пр.р. №5 «Відпрацювання навичок першої допомоги при харчових отруєннях і кишкових інфекціях».

Домашнє завдання: Опрацювати §10 (с.47-53) в підручнику. Письмово виконати ситуаційні завдання на ст.53, що ви порадите підліткам в них?

Харчове отруєння - це будь-яке захворювання, спричинене вживанням неякісної або отруйної їжі.

Харчова токсикоінфекція - гостре харчове отруєння, зумовлене вживанням у їжу продуктів, що містять патогенні мікроорганізми і/або їхні токсини (а іноді це токсини, вироблені не патогенними мікроорганізмами).

Крім мікробних отруєнь, розрізняють отруєння, пов’язані із вживанням у їжу отруйних рослин і тварин, а також отруєння різними хімічними речовинами. Зараження патогенними мікроорганізмами (харчова інфекція) спостерігається частіше, ніж отруєння природними або хімічними токсинами (харчова інтоксикація).

Отруєння може бути спричинене продуктами:

із простроченим терміном реалізації; ураженими гниллю чи пліснявою;

  з неприємним запахом і нетоварним виглядом;

із пошкодженою упаковкою;

купленими на стихійних ринках;

тими, що неправильно зберігалися чи оброблялися; вирощеними на забруднених територіях;

тими, що містять алкоголь.

Кишкові  інфекції: поняття, ознаки, причини виникнення

До гострих кишкових інфекцій відносять черевний тиф, паратифи А і В, дизентерію, холеру, інфекційний гепатит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту.

Цій групі захворювань властиві однотипна локалізація збудника (кишківник), однакові шляхи зараження, подібні прояви (розлад функції кишківника), а також загальні принципи боротьби та профілактики.

Джерелами інфекції є тільки хвора людина і бактеріоносій; за винятком паратифу В, джерелом якого, крім людини, можуть бути деякі тварини (велика рогата худоба, свині, птахи).

Особлива роль у поширенні кишкових інфекцій належить харчовому і водному шляхам, що пов’язано з тривалим уживанням збудників у воді та їжі.

Зазвичай харчові продукти інфікуються збудниками кишкових інфекцій через брудні руки носіїв або хворих подібними формами захворювань, найбільшу небезпеку становлять особи, які працюють на харчових підприємствах. Їжа може забруднюватися через заражену воду, якою миють харчові продукти, столовий і кухонний посуд.

Зараження харчових продуктів можливе також шляхом перенесення збудників кишкових інфекцій мухами і гризунами.

Приємно з’їсти яблуко, свіжу морквину, поласувати виноградом. А чи вимиті вони? Треба пам’ятати, що від миття смак овочів і фруктів не погіршується, а небезпека захворіти значно зменшується.

Потрібно, щоб навички особистої та громадської гігієни увійшли в «плоть і кров» кожної людини, були невід’ємною рисою її поведінки.

Мікроби можуть потрапити в їжу не тільки від хворого, але також із рук здорової людини, з брудної тари, разом із пилом, нерідко їх заносять мухи, гризуни. У їжі мікроби за сприятливих для них умов достатньої вологості, температури швидко розмножуються і виділяють токсини. Особливо сприятливі умови «знаходять» мікроби у м’ясі, рибі, у вареній, ліверній і кров’яній ковбасі, сирі з непастеризованого молока, в кремах, некип’яченому молоці. Ці продукти найчастіше є причиною гострих кишкових захворювань.

Небезпека набагато збільшується, якщо їжа стоїть у теплі. Холод, навпаки, затримує розмноження мікробів. Кип’ятіння, сухий жар убивають мікробів і тим самим зберігають продукти від псування.

Для попередження кишкових захворювань дуже важливо забезпечити збереження чистоти продуктів, дотримуватися правил їх зберігання, не тримати їх занадто довго невикористаними, правильно з ними поводитися: все, що можна, слід промити проточною водою, добре проварити, просмажити або піддати іншій тепловій обробці. Особливо треба звертати увагу на збереження чистоти тих продуктів, які не промиваються і не обробляються перед уживанням.

Симптоми харчових отруєнь

Основні ознаки харчових отруєнь, які проявляються іноді вже через 20  хвилин після їжі, а деколи і через кілька годин: нудота, головний біль, слабкість, болі в шлунку та кішківнику, підвищена температура, блювання, діарея (пронос)

Усе залежить від загального стану організму і від того, скільки неякісної або зараженої їжі потрапило до шлунку. Крім перерахованих симптомів, у потерпілого може затуманюватися зір, з’являється слиновиділення, а у важких випадках порушується робота центральної нервової системи.

Отруйних рослин дуже багато. Можливо, їх усі слід знищити? Навіщо вони, якщо отруйні?

А кращих лікарів, ніж трави, на світі немає. Навіть тварини про це знають. Коли собака або кішка захворіють, вони тікають у ліс, там знаходять потрібну травичку, їдять її та незабаром одужують. Нас оточують рослини. Вони милують око, дають продукти харчування, лікують нас. Але поміж них є такі, що можуть людині зашкодити. Отрута багатьох рослин це ліки. Лише потрібно знати, коли, як, у якій мірі можна використовувати їх. Деякі отруйні рослини люди використовують для боротьби з комахами та гризунами. Жайворонки, перепілки, дрозди та інші птахи скльовують ягоди отруйних рослин. І це їм не шкодить. Тварини лікуються, поїдаючи трави. Рослини можуть творити добро і зло. Але не варто боятися шкідливих трав. Їх просто слід знати на вигляд і не торкатися руками, тоді вони не зашкодять. Гриби одна з найцікавіших і найтаємничіших частин природи, цінний харчовий продукт. Однак серед них багато отруйних, які можуть спричинити смерть. Для інтоксикації досить невеличкого шматочка...

Умовно їстівні гриби, які необхідно перед кулінарною обробкою тривалий час варити або вимочувати у проточній воді. Неправильне приготування може спричинити харчове отруєння.

Профілактика отруєнь рослинами

Знання отруйних рослин (насамперед місцевих видів конкретного регіону), їхніх токсичних властивостей і особливостей запорука успіху в боротьбі з отруєннями ними.

Не можна вживати в їжу невідомі рослини, а також ті, зовнішній вигляд яких викликає щонайменший сумнів. Непоправної шкоди може завдати самолікування травами, а також траволікування, проведене особами без спеціальної медичної освіти.

Профілактика отруєння грибами

1.         Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2.             Ніколи не вживайте незнайомі гриби.

3.             Добре знайте відмінності їстівних та отруйних грибів.

4.                 Не збирайте гриби близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.

5.                  Не купуйте на базарах суміші грибів із різних видів, грибну ікру, салати, пироги з грибами та інші виробі з подрібнених грибів.

6.                    Не робіть домашніх заготовок грибів у герметичній упаковці, що спричиняє захворювання на ботулізм.

7.                Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

8.              Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

9.                    Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий, не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Зокрема, вимушене переселення стає однією з причин, яка суттєво впливає на зміну харчових звичок. Часто це призводить до того, що ми менше їмо фруктів, овочів, цільного зерна та горіхів, натомість більше продуктів, багатих на цукор, жири та сіль. Дієтологи наголошують,що стресова ситуація, зміна звичного харчування можуть призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій.

Як харчуватися, щоб зберегти здоров’я в умовах війни?

Прагніть до здорової ваги, контролюйте калорійність своєї їжі. Переселенці часто стикаються з білково-калорійним дисбалансом, що призводить до появи надлишкової маси тіла. У молодих людей та людей середнього віку це відбувається частіше через високий рівень споживання цукру та крохмалистої їжі — хліба, макаронних виробів тощо.

Використовуйте принцип тарілки здорового харчування. Пам’ятайте, що білки, вуглеводи та жири однаково важливі, але раціон має бути збалансованим.

Щодня включайте до їжі різноманітні цільнозернові злаки. Принаймні половина всіх вуглеводів повинна надходити від цільнозернових продуктів.

Намагайтеся їсти різні фрукти та овочі. Половину вашого добового раціону має складати рослинна їжа. За день необхідно спожити 5–6 порцій овочів та фруктів. Одна порція фруктів може складатися з одного середнього яблука або одного мандарина. Одна порція овочів включає один помідор чи дві невеличких морквини, чи одну склянку подрібненої свіжої білокачанної капусти. Не забувайте включати до раціону зелень.

Дотримуйтеся правил харчової безпеки, що включають і особисту гігієну. Якщо ви не можете часто мити руки водою з милом, використайте антисептик зі вмістом спирту не менш як 70%. Мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо не маєте такої можливості, протріть їх серветкою з антисептиком. Не зберігайте відкриті консерви та готову їжу поза холодильником. Уникайте придбання домашніх консервацій, віддавайте перевагу консервам промислового виробництва. Здуття кришки, помутніння або зміна кольору вмісту банки з консервами означають, що їх не можна вживати. Пийте воду лише з безпечних джерел.

Намагайтеся замінювати частину тваринного білка рослинним. Замість м’ясних консервів віддайте перевагу консервованим бобовим. Якщо є можливість готувати, чудовим вибором буде сочевиця, вона швидко та легко готується та містить багато білка.

Молочні продукти є необхідним компонентом раціону в будь-якому віці. Збільште споживання знежиреного або нежирного молока та молочних продуктів, таких як кефір, сметана, йогурт, сир тощо.

Пийте більше чистої води, надавайте перевагу несолодким напоям та продуктам, щоб зменшити споживання цукру.


Немає коментарів:

Дописати коментар