Тема: Безпека харчування. Вибір харчових продуктів. Профілактика захворювань незбалансованого харчування. Харчові добавки.
Домашнє завдання: Читати §9 (ст. 40-45). Записати або намалювати 10 найбільш поширених помилок у харчуванні
Здоров'я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва. (Джон Леббок, британський енциклопедист, біолог.)
Людина
народжується здоровою,всі хвороби приходять з їжею. (Гіппократ, давньогрецький лікар.)
Ми живемо не
для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. (Сократ, давньогрецький філософ.)
Слухання та
обговорення притчі «Чому люди їдять дітей?»
Дитина запитує в мами:
-
Мамо, а чому люди їдять яйця? Ми ж не варани і не варвари. Яйце – це ж
будинок дитини птаха…
-
Просто тому, що ми так звикли добувати білок для свого організму.
-
Невже в горіхах і зернобобових мало білка? Чому ж тоді слони, корови і
навіть травоїдні динозаври обходяться або обходилися тільки зеленню?
-
Не знаю, але тобі рано про це думати. Ти ще маленький.
-
Маленький, так, але у війну вже граю…
-
Вибач, синку, просто ми звикли до такого. Я сама їм яйця птахів тільки
тому, що нічого про них не знаю. А тепер якось ніяково стало…
-
Мамо, я вважаю, що неправильно їсти тих, у кого є мами й очі. Адже очі
свідчать про те, що в істоти є душа. Очі – дзеркало душі. Якщо ми когось
убиваємо, то ці душі будуть мститися нам, адже ж вони – вічні? Може, тому мені
часто вночі сняться кошмарні сни, в яких мене вбиває велика курка? Я прокидаюся
знервованим, а моє сумління не дає мені спокою ні вдень, ні вночі?..
-
Може, в дечому ти й маєш рацію. Сьогодні спробуємо позбутися цієї звички.
Питання до учнів:
-
Які емоції
виникали у вас під час слухання притчі? Як ви їх можете пояснити?
-
Які б ви дали
відповіді хлопчику, якби він вам адресував свої запитання?
-
Складіть свій
варіант останньої репліки - висновку мами. Поясніть свою думку.
Вибір продуктів харчування
Щоб правильно
обрати продукт, необхідно знати деякі важливі правила.
- Вибір
продукту із правильним терміном придатності (зазначений на етикетках,
упаковках і ін..);
- Інформація
на упаковці(на упаковках інформація подається у вигляді спеціальних
позначок – вимоги стандарту, продукт без ГМО, маса «нетто» та ін..;
- Звернути
увагу на небезпечні речовини в продуктах харчування – харчові добавки та консерванти. (найбільш небезпечними харчовими
добавками є Е121, Е123, Е124, Е127, Е128, Е240(можуть викликати
онкологічні захворювання); Е310, Е311, Е312(можуть викликати висипання на
шкірі); Е626, Е627, Е628(можуть викликати шлункові розлади)).
Як потрібно
харчуватися
Співвідношення
між білками, жирами та вуглеводами має становити 1:1:4. У разі підвищення
фізичних навантажень це співвідношення становить 1:1:6. Окрім цього людині для
нормально життя потрібні мінеральні речовини та вітаміни.
Найшкідливіші
продукти:
- Вироби
з тіста – торти, печиво тощо.
- Продукція
фаст- фудів, локшина
швидкого приготування.
- Жувальні
цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси».
- Чіпси -
дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і
жиру в оболонці фарбників і замінників смаку.
- Солодкі
газовані напої.
- Шоколадні
батончики.
- Сосиски
і ковбаси.
- Жирне
м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює
старіння організму.
- Майонез
містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників,
підсолоджувачів, замінників.
- Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів.
Корисні продукти харчування:
·
Помідори зайняли перше місце у списку корисних для людини продуктів
харчування, складеного британськими фахівцями. Перше місце помідорам забезпечив високий вміст особливо активних антиоксидантів - лікопенів, а також
вітаміну С. Проведені в останні роки дослідження показали, що помідори
підтримують у здоровому стані серцево-судинну систему, а також здатні попереджати
розвиток раку.
·
На другій позиції в списку - вівсяна каша. Вона містить велику кількість
вітаміну Е, а також протеїну і клітковини, які надзвичайно необхідні для нормальної роботи організму.
·
Першу трійку замикають ківі. Ці фрукти містять вітаміни А, С і Е. В їх
насінні знаходяться також жирні кислоти омега-3.
·
На четвертому місці - чорний виноград. Його антиоксиданти флавоноїди мають
здатність не допускати утворення раку і сприяють підтримці здорового серця.
·
На п'ятій позиції - апельсини. Вони містять велику кількість вітаміну С, а
також пектини. Останні знижують в організмі рівень шкідливого холестерину.
·
Потім іде броколі, оскільки має високу концентрацію антиоксидантів.
·
Авокадо містять жирні кислоти, що стабілізують у крові рівень цукру.
·
Часник містить стабілізуючий кров'яний тиск аліцин.
·
Оливкове масло, тому що багате антиоксидантами.
·
Яблука містять багато флавоноїдів - важливих антиоксидантів, які захищають організм від
вільних радикалів і, до того ж, борються із запальними процесами.
Звичайно, це не весь перелік шкідливих та корисних продуктів харчування. Але озвученим у ТОП-10 не слід нехтувати, якщо хочете бути здоровим!
Немає коментарів:
Дописати коментар