Індивідуальне консультування, психокорекція, профорієнтація

неділя, 3 листопада 2024 р.

8 клас 04.11.24 Урок № 9

 Тема: Безпека харчування. Вибір харчових продуктів. Профілактика захворювань незбалансованого харчування. Харчові добавки.

Домашнє завдання: Читати §9 (ст. 40-45). Записати або намалювати 10 найбільш поширених помилок у харчуванні

Здоров'я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва. (Джон Леббок, британський енциклопедист, біолог.)

Людина народжується здоровою,всі хвороби приходять з їжею. (Гіппократ, давньогрецький лікар.)

Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити. (Сократ, давньогрецький філософ.)

Слухання та обговорення притчі «Чому люди їдять дітей?»

Дитина запитує в мами:

-          Мамо, а чому люди їдять яйця? Ми ж не варани і не варвари. Яйце – це ж будинок дитини птаха…

-          Просто тому, що ми так звикли добувати білок для свого організму.

-          Невже в горіхах і зернобобових мало білка? Чому ж тоді слони, корови і навіть травоїдні динозаври обходяться або обходилися тільки зеленню?

-          Не знаю, але тобі рано про це думати. Ти ще маленький.

-          Маленький, так, але у війну вже граю…

-          Вибач, синку, просто ми звикли до такого. Я сама їм яйця птахів тільки тому, що нічого про них не знаю. А тепер якось ніяково стало…

-          Мамо, я вважаю, що неправильно їсти тих, у кого є мами й очі. Адже очі свідчать про те, що в істоти є душа. Очі – дзеркало душі. Якщо ми когось убиваємо, то ці душі будуть мститися нам, адже ж вони – вічні? Може, тому мені часто вночі сняться кошмарні сни, в яких мене вбиває велика курка? Я прокидаюся знервованим, а моє сумління не дає мені спокою ні вдень, ні вночі?..

-          Може, в дечому ти й маєш рацію. Сьогодні спробуємо позбутися цієї звички.

Питання до учнів:

-          Які емоції виникали у вас під час слухання притчі? Як ви їх можете пояснити?

-          Які б ви дали відповіді хлопчику, якби він вам адресував свої запитання?

-          Складіть свій варіант останньої репліки - висновку мами. Поясніть свою думку.

 Основна складова оздоровчих систем – це безпечне харчування. Їжа приносить користь організму людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдавала шкоди, слід ознайомитися з основами безпечного харчування й, перш за все, навчитись оцінювати якість їжі. Якість їжі можна визначити візуально, тобто слід уважно її роздивитися. Зовнішній вигляд їжі свідчить про те, як довго вона зберігалася або як її було приготовлено. Можна визначити якість їжі і за її запахом. Більшість зіпсованих продуктів мають неприємний запах. Якщо людина вже почала вживати їжу, то про її якість повідомляють смакові рецепториТреба уважно читати те, що написано на упаковці продуктів, особливу увагу звертаючи на дату їхнього виготовлення й термін зберігання. У жодному разі не можна вживати продукти, термін придатності яких уже минув. Заходячи до місць громадського харчування, потрібно завжди звертати увагу на те, наскільки там чисто й чи все відповідає санітарним вимогам. Не можна купувати їжу на запиленій вулиці, де в продавця немає можливості помити руки. Один мудрець недарма сказав, що ми є те, що ми їмо. На жаль, далеко не кожен з нас замислюється про те, яким саме продуктам в нашому щоденному раціоні слід віддавати перевагу. А адже саме з-за неправильного і незбалансованого харчування найчастіше виникають серйозні проблеми: надмірна вага, захворювання шлунково-кишкового тракту, а також інші неприємності. Бачачи такі сумні наслідки, ми часто намагаємося в найкоротші терміни виправити становище шляхом дуже жорстких дієт. І даремно, адже за короткий термін наш організм просто не встигає перебудуватися і досягти хорошого результату в рекордно низькі терміни! А адже до дієти слід ставитися як до явища комплексного і тривалому, адже не даремно саме слово «дієта» в перекладі з грецького означає «спосіб життя». Тому щоб привести тіло і душу в гармонію, при цьому, не виснажуючи себе жорсткими дієтами, раціональніше просто дотримуватися принципів здорового дієтичного харчування.

Вибір продуктів харчування

           Щоб правильно обрати продукт, необхідно знати деякі важливі правила.

    • Вибір продукту із правильним терміном придатності (зазначений на етикетках, упаковках і ін..);
    • Інформація на упаковці(на упаковках інформація подається у вигляді спеціальних позначок – вимоги стандарту, продукт без ГМО, маса «нетто» та ін..;
    • Звернути увагу на небезпечні речовини в продуктах харчування – харчові добавки та консерванти. (найбільш небезпечними харчовими добавками є Е121, Е123, Е124, Е127, Е128, Е240(можуть викликати онкологічні захворювання); Е310, Е311, Е312(можуть викликати висипання на шкірі); Е626, Е627, Е628(можуть викликати шлункові розлади)).

Як потрібно харчуватися

    Співвідношення між білками, жирами та вуглеводами має становити 1:1:4. У разі підвищення фізичних навантажень це співвідношення становить 1:1:6. Окрім цього людині для нормально життя потрібні мінеральні речовини та вітаміни.

Найшкідливіші продукти:

  • Вироби з тіста – торти, печиво тощо.
  • Продукція фаст- фудів, локшина швидкого приготування.
  • Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси».
  • Чіпси - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру в оболонці фарбників і замінників смаку.
  • Солодкі газовані напої.
  • Шоколадні батончики.
  • Сосиски і ковбаси.
  • Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму.
  • Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників.
  • Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів.

Корисні продукти харчування:

·      Помідори зайняли перше місце у списку корисних для людини продуктів харчування, складеного британськими фахівцями. Перше місце помідорам забезпечив високий вміст особливо активних антиоксидантів - лікопенів, а також вітаміну С. Проведені в останні роки дослідження показали, що помідори підтримують у здоровому стані серцево-судинну систему, а також здатні попереджати розвиток раку.

·      На другій позиції в списку - вівсяна каша. Вона містить велику кількість вітаміну Е, а також протеїну і клітковини, які надзвичайно необхідні для нормальної роботи організму.

·      Першу трійку замикають ківі. Ці фрукти містять вітаміни А, С і Е. В їх насінні знаходяться також жирні кислоти омега-3.

·      На четвертому місці - чорний виноград. Його антиоксиданти флавоноїди мають здатність не допускати утворення раку і сприяють підтримці здорового серця.

·      На п'ятій позиції - апельсини. Вони містять велику кількість вітаміну С, а також пектини. Останні знижують в організмі рівень шкідливого холестерину.

·      Потім іде броколі, оскільки має високу концентрацію антиоксидантів.

·      Авокадо містять жирні кислоти, що стабілізують у крові рівень цукру.

·      Часник містить стабілізуючий кров'яний тиск аліцин.

·      Оливкове масло, тому що багате антиоксидантами.

·      Яблука містять багато флавоноїдів - важливих антиоксидантів, які захищають організм від вільних радикалів і, до того ж, борються із запальними процесами.

Звичайно, це не весь перелік шкідливих та корисних продуктів харчування. Але озвученим у ТОП-10 не слід нехтувати, якщо хочете бути здоровим!


Немає коментарів:

Дописати коментар